[an error occurred while processing the directive]
  1. У другу недељу пред Божић, недељу Светих Праотаца, када прослављамо празник Материце – највећи хришћански празник мајки и жена, литургијским сабрањем.
  2. Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети (Прв ден). Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Ерусалим и да го чекаат.
  3. Велика Госпојина: празник мајки и деце | 0 коментар(а) Данас је Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице један од највећих хришћанских празника. Ово је дан Успења Пресвете.
  4. Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) утре е 7 октомври, спомен на Светите маченици Сергиј и Вакх. На овој празник земјоделците посебно треба да внимаваат да не излегуваат со волови на нива, зошто на тој ден.
  5. Денеска е свештеномаченик Патрикиј. Свети Патрикиј беше епископ на Бруса. Тој заедно со тројца презвитери -Акакиј, Менандар и Полиен, пострада за христијанската вера за време на владеењето на римскиот цар Јулијан.
  6. На денешната седница, Владата донесе одлука 5 мај да биде прогласен за Ден на македонскиот јазик, како празник од работен карактер. Одлуката овој датум да се прославува како Ден на македонскиот јазик е во чест на.
  7. Овој празник е поврзан со обновувањето храмот на Св. Георгиј и е познат под името Ѓурѓиц. Постои верување дека денес ништо не смее да се изнесува од .
  8. Nov 28,  · Драги мајки, научете ги вашите ќерки да си го сакаат своето тело! Во денешно време кога многу девојчиња сакаат да бидат „идеални“ за да бидат прифатени во друштвото, улогата на родителите во зајакнување на.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>